Kouluttautuminen hyödyttää kaikkia
Suomalaisen hiihdonopetuksen historia perustuu pitkäjänteiseen ja intohimoiseen tekemiseen ja laskettelun ilon jakamiseen. Tätä ilosanomaa on jaettu sellaisella vimmalla jo vuosikymmeniä, että se on tunnistettu jo pitkään ympäri maailman. Suomessa ei ainoastaan osata laskea hyvin — täällä osataan myös opettaa. Jokainen hiihdonopettaja on hiihtokeskuksen ja hiihtokoulun elävä mainos ja käyntikortti. Mitä paremmin opettaja osaa opettaa, laskea ja toimia ihmisten kanssa, sitä enemmän toiminta antaa sekä oppilaalle että opettajalle, ja sitä parempana hiihtokeskuksen palvelut koetaan.
Shoryn kursseilla pääsee kehittämään omia lajitaitoja ja syventämään tietotaitoa lumilajeista, niihin liittyvästä kulttuurista ja niiden opettamisesta. Hiihdonopettajakurssit tarjoavat monenlaisia oppimiskokemuksia, jotka auttavat osallistujaa ymmärtämään, millaisia elämyksiä oppiminen voi tarjota myös oppilaalle ja millaisista pienistäkin asioista oppimiskokemus syntyy. Koulutuksissa paitsi saadaan vastauksia taitojen oppimista ja opettamista koskeviin kysymyksiin niin myös herätellään kysymyksiä. Kouluttautumisen myötä opettajan valmiudet jakaa laskemisen iloa kehittyvät ja opettaja pystyy toimimaan oppilasta ja hiihtokeskuksen asiakasta hyvin palvelevana, taitavana ammattilaisena. Uuden oppimisen ja löytämisen myötä opettajan tiedon- ja osaamisenjano kasvaa, mikä auttaa opettajaa myös kehittämään itseään tehokkaammin ja myös omatoimisesti ja viemään myös omaa lajiharrastustaan haluamaansa suuntaan.
Kouluttautuminen lumilajien opettajaksi aloitetaan alkeis- ja perustason taitoihin painottuvasta opettaja 1 -kurssista, jolle jokaisen hiihdonopetuksesta kiinnostuneen on helppo tulla. Opettaja 1 -kursseja tarjotaan alppihiihdossa ja lumilautailussa. Muiden lajien (maastohiihto, soveltava alppihiihto ja lumilautailu, telemark ja freestyle) laji- ja opetustaitoja pääsee hiomaan moduuleilla. Lajiosaamista voi syventää opettaja 2 ja 3 -kursseilla sekä moduuleilla ja lumileireillä.
Opettajakurssit (1, 2 ja 3)
Opettajakurssit ovat 8,5 päivän pituisia alppihiihdonopettaja- ja lumilautaopettajakoulutuksia, jotka muodostavat lumilajien opettajakoulutuksen rungon.
- Opettaja 1 -kurssi (*kaikki keskukset)
- Opettaja 2 -kurssi (*Himos, Iso-Syöte, Koli, Levi, Ruka, Sappee, Sveitsi, Tahko, Vuokatti, Ylläs)
- Opettaja 3 -kurssi (*Levi, Pyhä, Ruka, Ylläs)
*Keskukset, joissa koulutuksia voidaan järjestää.
Moduulit (2 - 4 päivää)
Shoryn moduulien kautta hiihdonopettaja voi laajentaa omaa tietotaitoaan lumilajeista ja hankkia toisen lumilajin opetuspätevyyden alppihiihdossa, lumilautailussa, telemarkissa, maastohiihdossa ja soveltavassa alppihiihdossa ja lumilautailussa kaudesta 2024-25 lähtien. Toisen lumilajin opetuspätevyyden suorittaminen edellyttää aiempaa oman ykköslajin pitkän kurssin hyväksyttyä suorittamista. Moduuleilla opitaan lajeja, joiden opetusta hiihtokouluissa tarjotaan ja joihin opettajalta vaaditaan oman ykköslajin tavoin osaamista ja lajituntemusta ammattimaisen palvelun tarjoamiseksi.
Moduulien sisältöön kuuluvat lajitekniikan perusteiden harjoittelu, lajitekniikan opettamisen ja lajitaitoharjoittelun perusteet, suoritusten analysointi, kehitysalueiden määrittely ja harjoittelu yhdessä ja yksilöllisesti. Moduuleilla ei ole tarpeen läpikäydä jo ykköskurssilla tutuksi tullutta, lumilajeille yhteistä yleispedagogiikkaa. Tämä mahdollistaa lajivalikoiman kasvattamisen jouhevasti ja toisaalta myös muiden kuin hiihdonopettajien osallistumisen moduuleille.
Moduulivaihtoehdot:
- Alppihiihto / lumilautailu
- Telemark 1 ja 2
- Maastohiihto
- Soveltava alppihiihto ja lumilautailu
- Ratalasku
- Freestyle (alppihiihto / lumilautailu)
- SHOry:n lumileirit
- Lumiturvallisuus (FINLAV Pro1 + Pela / FINLAV LT2)
Lumileirit / ISIA-päivitykset
Lumileireillä pääsee harjoittelemaan omia lajitaitoja ja päivittämään sekä syventämään omaa opetusosaamista kouluttajien johdolla. Lajitaito- ja opetusharjoittelu kokeneiden kollegoiden kanssa antaa myös tilaisuuden jakaa ja hyödyntää osallistujien omaa osaamista, kokemusta ja erilaisia näkemyksiä opettamisesta ja laskemisesta.
Kaudesta 24 - 25 alkaen lumileirit toimivat myös ISIA-päivityspäivinä, ja niiden kautta voi kerryttää koulutuksia ISIA-polulle.
Lumileirit räätälöidään tilaajan tarpeiden mukaan. Perustellusta syystä ISIA-päivityksiä voidaan tarjota myös e-lumileireinä.
Lumileirillä voidaan keskittyä esimerkiksi johonkin tai useampaan seuraavista teemoista:
Vuorovaikutus ja viestintä
Mitä kaikkea hyvään vuorovaikutukseen voi sisältyä? Kuinka varmistan viestin perille pääsyn ja ymmärtämisen? Mistä ja kuinka paljon kannattaa puhua? Onko parempi vain näyttää? Miksi? Mitä merkitystä ja vaikutusta on kielellä ja kielitaidolla? Miten otan huomioon eri kulttuureista tulevat oppilaat? Miten huomioit ryhmän yhdessä ja oppilaat yksilöinä?
Alppihiihdon / lumilautailun lajitekniikka
Lumileiri räätälöidään kohderyhmän tarpeiden ja toiveiden sekä koulutuspaikan mukaan. Lumileirillä hiotaan omia lajitaitoja, tutustutaan erilaisiin taitoharjoittelumenetelmiin, harjoitellaan suoritusten analysointia ja opetellaan laskemaan ja opettamaan laskemista erilaisissa olosuhteissa koulutuspaikan tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Leirin aikana kartoitetaan myös henkilökohtaiset kehityskohteet ja työstetään niitä eri tavoin. Lumileiriltä saat myös eväitä jatkossa tapahtuvaan omatoimiseen harjoitteluun.
Pedagogiikka
Syventävä katsaus nykyaikaiseen taidon opettamiseen. Oppijalähtöisyyden, turvallisuusajattelun ja erilaisten opetus- ja taitoharjoittelumenetelmien hyödyntäminen ja soveltaminen hiihdonopetuksessa ja erilaisissa olosuhteissa.
Off piste -lasku
Turvallinen ja tarkoituksenmukainen laskeminen takamaastoissa, lajitekniikan soveltaminen erilaisissa lumiolosuhteissa sekä ryhmän kanssa toimiminen ja kommunikointi takamaastoissa laskiessa.
Hiihtokoulun oma lumileiri puolestaan toimii yhteishengen nostattajana ja antaa uutta intoa ja ideoita omien taitojen treenailuun ja opettamiseen. Jos oma porukka meinaa jäädä pieneksi, voi mukaan pyytää vaikka naapurivaaran kollegat. Lumileiri on yleensä 1-2 päivää, mutta voidaan pitää viikkokin, jos siltä tuntuu. Sisällön saatte päättää itse, mutta meiltäkin löytyy muutamia ideoita takataskusta. Lumileiristä ei saa todistusta, mutta sillä voi päivittää ISIA-jäsenyyden, 1 päivä koulutusta = 1 vuosi päivitystä, 2 päivää koulutusta = 2 vuotta päivitystä.
Koulutusta voi tiedustella sähköpostitse shory@hiihdonopettajat.fi tai puhelimitse 045 7834 8009.
Ilmoita tilauksessa toivomasi koulutuksen lisäksi:
- Koulutuspaikka ja toivottu aika (ja mahdolliset vaihtoehtoiset ajankohdat)
- Mahdollinen tiedossa oleva osallistujamäärä (huomioi, että ryhmäkoko pitkillä kursseilla ja moduuleilla on enintään 12 henkilöä / kouluttaja)
- Haluatteko pitää koulutuksen oman porukan kesken vai onko se kaikille avoin? Avoimia kursseja, moduuleja ja lumileirejä voidaan mainostaa SHOry:n kanavissa
Koulutusten hinnoittelu
Koulutusten hinta muodostuu kouluttajakorvauksesta ja päivärahasta sekä SHOry:n lisenssimaksusta. Lisäkustannuksia voi tulla kouluttajan matka- ja majoituskuluista sekä hissilipusta. Koulutusten hinnat ja esimerkkilaskelmat koulutusten kokonaiskustannuksista löydät oheisesta taulukosta.
T
Tilaajan vastuut
Me hoidamme paikalle kouluttajan ja huolehdimme koulutuksen sisällöstä. Tilaajan kontolle jää seuraavat hommat:
- Kouluttajan majoituksen järjestäminen eli oma huone, ***-majoituksessa aamiaisella tai riittävän hyvin varustellulla keittiöllä
- Luentotilavaraukset ja esitystekniikka (videotykki)
- Materiaalien printtaus (SHOry lähettää)
- Opettajakurssin opetusharjoitusta varten paikalle tarvitaan lapsia, yhteistyö on yleensä onnistunut paikallisen päiväkodin tai alakoulun kanssa
- Erityissuorituspaikkojen varmistamisen kurssiohjelman mukaisesti (esim. ratavuorot, street, maastohiihtoladut)
- Kannattaa myös tarkistaa onko keskuksessa koulutuksen aikana tapahtumia, jotka vaikuttavat suorituspaikkojen käyttöön
- Kurssilaisten informointi (SHOrylta pohjat)
- Koulutuksen toteutumisen / peruuntumisen ilmoittaminen osallistujille ja SHOry:lle viimeistään 4 viikkoa ennen koulutuksen alkua