Koulutusjärjestelmän uudistukset kaudelle 22-23

SHOry ja SHKY ovat useamman kauden ajan etsineet mallia tiiviimpään yhteistyöhön sekä kestävämpään ja paremmin hiihtokoulukenttää palvelevaan ratkaisuun. Kummankin yhdistyksen hiihdonopettajakoulutukset ovat lisänneet koulutusvolyymejä, mutta myös tuoneet epätietoisuutta koulutuspoluista. Kesän aikana kummankin yhdistyksen hallitukset ovat hyväksyneet seuraavan ratkaisun.

SHKY:n alppihiihdon- ja lumilautailun opettaja 1-kursseilta voi kaudesta 2022–2023 alkaen jatkaa kouluttautumista SHOry:n opettaja 2-kurssille ilman erillistä siltakoulutusta. Siirtymän helpottamisella tavoitellaan mm. lisää osallistujia 2-kursseille, joita myös SHKY tuo esille kanavissaan.

SHKY puolestaan keskittyy jatkokoulutuksissa kehittämään koko kenttää palvelevia moduuleja ja kursseja. Esimerkiksi SHKY:n osaamista rinneturvallisuuskoulutuksessa hyödynnetään siten, että SHKY luo hiihdonopettajille soveltuvan rinne-ensiapukoulutuksen talvelle 2022–2023. Lisäksi SHKY tuottaa hiihdonopettajien koulutusvalikoimaan lasten hiihtokoulutoimintaan keskittyvän Werneri-moduulin.

SHOry uudistaa omaa ISIA-koulutuspolkuaan ketterämmäksi jo alkavasta kaudesta lähtien. Tässä työssä on mukana toimialan edustajia. Jotta yhteistyö jatkuu mutkattomasti myös tulevaisuudessa, hiihdonopettajakoulutuksen seurantaan on perustettu molempien organisaatioiden yhteinen ohjausryhmä.

Tulevaisuuden tavoitteena on luoda laajempi koulutusjärjestelmän kehityshanke, jossa mukana olisivat kaikki lumilajiliitot. Näin hiihdonopettaja- ja valmennuskoulutuksen polkuja saataisiin yhtenäistettyä.

Kesäkuussa pidimme jäsenille ja muille aiheesta kiinnostuneille verkkotilaisuuden, jossa koulutusvastaava Ökö Heikkala esitteli ISIA-koulutusjärjestelmään tulevia uudistuksia. Tilaisuus tallennettiin, ja sen pääsee katsomaan täältä: Videotallenne: Koulutusjärjestelmän uudistus 22-23
Esityksessä näytetyt diat voi katsoa täältä: Diaesitys: Koulutusjärjestelmän uudistus 22-23

Kouluttajaryhmä on Ökön johdolla alkanut viedä suunnitelmia käytäntöön ja tehdä tarvittavia muokkauksia materiaaleihin. Uudistuksen tavoitteena on tehdä lisäkouluttautumista houkuttavammaksi, sujuvoittaa ISIA-polulla etenemistä ja lisätä koulutusvalikoimaa tuomalla mukaan uusia moduuleja. Uudistuksen myötä mm. koulutusten päätasot mukautetaan kansainvälisen formaatin mukaiseksi eli opettaja 1:ksi, opettaja 2:ksi ja opettaja 3:ksi. Kaikki suunnitellut uudistukset kannattaa tsekata ylläolevasta dia-linkistä.